Досије-Вук Јеремић

841-izvor-afp-koliko-nas-je-kostala-njegova-ambicija

Ко је заиста бивши министар спољних послова у влади Бориса Тадића, најмлађи шеф дипломатије, неуспели кандидат за „председника света”, те кандидат за председника Србије Вук Јеремић. Истраживање АНТИДОТА-НОВЕ МЕДИЈСКЕ МРЕЖЕ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

Након осмомесечног истраживања, претраге на стотине докумената и укрштања података, контактирања са саговорницима и сарадницима који су имали додирних тачака с активностима Вука Јеремића у време док је обављао функцију министра иностраних послова Србије, медијска мрежа „Антидот” пронашла је многобројне доказе о милионским проневерама државне имовине, расипничком понашању унутар Министарства иностраних послова (МСП) и тајним уговорима с америчким лобистичким фирмама. Сви подаци изнети у тексту документовани су званичним документима Владе Србије, интерним листинзима МСП, извештајима ДРИ и регистрима АПР-а.


Током петогодишњег мандата на месту министра спољних послова, на своја луксузна путовања Вук Јеремић је потрошио више од 3,6 милиона евра из буџета Републике Србије. О обиму тих издатака илустративно говори податак да је само за Јеремићева путовања годишње издвајано више него за путне трошкове целог Министарства спољних послова (МСП) током 2014. године.

У току петогодишњег мандата на месту министра спољних послова, Јеремић је послове набавке авионских карата ексклузивно поверио фирми „Аероклуб”, и то без закљученог писаног уговора и без спровођења поступка јавне набавке. У извештају сачињеном након провере финансијског пословања МСП у 2011. години, Државна ревизорска институција (ДРИ) указала је на фирму „Аероклуб”, од које је то министарство претежно набављало авионске карте у време док је ресором руководио Вук Јеремић.

У извештају сачињеном након контроле, ДРИ је констатовала да су током 2011. године вршена плаћања према фирми „Аероклуб д. о. о.” из Београда у укупном износу од 42,4 милиона динара (око 360.000 евра) на основу фактура без потписаног уговора и без спроведене процедуре јавних набавки. ДРИ је тим поводом упозорила да је, купујући авионске карте од „Аероклуба”, министарство прекршило два закона – Закон о буџетском систему из 2009. и Закон о јавним набавкама из 2009.

Међутим, плаћања према „Аероклубу” током 2011. године само су део онога што је ова фаворизована фирма приходовала од Јеремићевог департмана. Током пет година његовог руковођења МСП, „Аероклубу” је на име куповине авио-карата исплаћено око 180 милиона динара. Према финансијским извештајима „Аероклуба” из 2010. и 2011, који су јавно доступни у регистру Агенције за привредне регистре (АПР), може се закључити да је у те две године „Аероклуб” преко 90 одсто својих пословних прихода реализовао у пословима са МСП. Тако се у извештају за 2011. може видети да је те године МСП „Аероклубу” за набавку авионских карата платило 42,4 милиона динара, што је представљало 99,1 одсто укупних прихода те приватне фирме. Слична ситуација била је и 2010, када је „Аероклуб” укупно приходовао 33,4 милиона динара, од чега је из буџета МСП дошло око 95 одсто тог износа.

Да између Вука Јеремића и фирме „Аероклуб”, чији је власник Иван Новчић (за кога се верује да је близак рођак Јеремићеве супруге Наташе), постоји тајна веза, указале су и информације које је, позивајући се на истраживања БИРН-а, у јануару 2013. објавио сајт те организације „Балкан инсајт”. „У 2011. ова фирма је победила на тендеру – као једини понуђач – за куповину авионских карата за потребе Тениског савеза Србије (ТСС). Ако се узме у обзир вредност посла од 40 милиона динара, чињеница да се пријавио само један понуђач прилично је необична”, наведено је у тексту БИРН-а. Према тим информацијама, које ТСС и Јеремић никада нису демантовали, у септембру 2011. године „Аероклуб” и ТСС потписали су уговор вредан 40 милиона динара (око 360.000 евра), што је било готово идентично износу који је „Аероклуб” те исте године добио и од МСП. Све се поновило и у јулу наредне 2012. године, када су ТСС и „Аероклуб” склопили нови уговор на исти износ, 40 милиона динара.

У време када је ТСС куповао авионске карте преко „Аероклуба”, Вук Јеремић је био председник тог савеза. Иако је на функцију председника ТСС званично изабран у новембру 2011. године, у својству вршиоца дужности он је ту функцију де факто обављао од јануара те године.

Вишегодишња пракса институција којима је руководио Вук Јеремић да буду најзначајнији пословни партнери „Аероклубу” настављена је и у случају његове невладине организације – Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД). Према подацима до којих је дошла Медијска мрежа „Антидот”, у периоду од 1. априла 2014. до 20. јануара 2017, са рачуна ЦИРСД-а „Аероклубу” су уплаћена средства у износу од 170.898.000 динара, што је једнако износу од 1.400.000 евра.

Под плаштом борбе за очување територијалног интегритета Србије и спречавања признавања косовске независности Јеремић је на путовања годишње трошио више од било ког министра спољних послова у периоду после 2000. године. За седам и по месеци у првој години свог мандата, Јеремић је на путу провео 84 дана, што у просеку значи да је сваки трећи дан био на службеном путу. Са истом праксом наставио је и наредних година: 2008. на службеном путу је провео 195 дана, 2009. године чак 206, током 2010. године 186, 2011. године равно 200, док је за шест месеци последње године свог мандата у „борби за Косово” провео 88 дана.

Летео је или приватним авионима „Принс авијејшн” или бизнис класом преко поменуте фирме „Аероклуб”. Према јавно доступним листинзима МСП, 70.000 евра плаћен је само један Јеремићев пут у Етиопију у коју је бивши шеф дипломатије за пет година путовао чак три пута.

Свакако, Вук Јеремић је кор својих активности усмерио на Сједињене Америчке Државе, посебно у вези са личном амбицијом да постане генерални секретар Уједињених нација. Док је био министар спољних послова, о трошку грађана Србије Атлантик је прелетео чак 64 пута (2008. године чак 19 пута). Осим што је кроз скупа лобирања америчких компанија себи обезбедио посао у Њујорку током 2012. и 2013. године, успео је да издејствује да и по престанку обављања те функције са супругом остане у луксузном стану на Менхетну у Њујорку, где је просечна цена изнајмљивања стана између 4.000 и 8.000 долара месечно.

Да би у потпуности иживео свој сан светског владара, осим на хотеле у којима одседају шеици и припадници краљевских династија, Јеремић је огромне своте трошио и на изнајмљивање приватних авиона. Иако је 2009. године постојало барем двадесет варијанти да се бизнис класом допутује до Холандије, српски министар спољних послова, из земље у којој је просечна плата тада износила 300 евра, у ту земљу је отпутовао приватним авионом за вртоглавих 29.000 евра. Даље, у јулу 2008. године његов лет до Ирана плаћен је 28.000 евра, док су се током 2009. године низали енормно скупи летови до Египта (23.000 евра), Сирије (34.000), Азербејџана (23.000)… Исте године лет од Белгије до Кипра коштао је 26.000 евра. Низ се наставио и током 2010. године, када је Јеремић изнајмљеним авионима путовао у Етиопију (27.000 евра), Ирак (30.000), Бразил (21.000), Казахстан (26.000) и Луксембург (20.000).

У 2011. години најскупља су била путовања у Етиопију у износу од 39.000 евра и Казахстан од 35.000 евра. Исте године једнодневна Јеремићева посета Тринидаду и Тобагу коштала је 16.000 евра, док је она Либану српски буџет стајала 22.000 евра. Рекорде у трошењу државног новца Јеремић је постигао у последњој години на функцији министра спољних послова када су за лет до Етиопије грађани Србије платили чак 70.000 евра! Коначно, приватни лет Белгија–Швајцарска–Летонија коштао је 55.000 евра.

О државном трошку на тениски меч у Лондону

Од 2. до 4. јула 2011. Јеремић је, заједно са супругом Наташом, о државном трошку, боравио у приватној посети Лондону, где је присуствовао финалном мечу тениског турнира у Вимблдону и приватној забави српског тенисера Новака Ђоковића. За ту прилику Јеремић је из државног буџета потрошио 537.000 динара за авионски лет и 1.000 евра за два ноћења у лондонском хотелу „Хајат”, а није пропустио прилику ни да наплати две дневнице у износу од 126 фунти, које су подизане преко приватне мењачнице „Транге франге”.
ПОЛИТИКА

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s